perjantai 29. kesäkuuta 2012

Liekehtivää, savuntuoksuista kesää!

Kesäviikonloppu mökillä, koko päivä ulkona ja yht’äkkiä, vailla varoitusta, kaikilla on kiljuva nälkä! Mikä avuksi? No savukala tietenkin!

Hiukan ennakointia ruokalaji vaatii, tai hyvät kalavedet, mutta itse valmistus on helppoa ja nopeaa. Katastrofin välttämiseksi suosittelen mökkimatkalla hyväksi havaitulla kalatiskillä asiointia, jos kalaonnesta ei ole täyttä varmuutta. Samalla matkaan kannattaa napata varhaisperunoita, varhaiskaali, pari omenaa, nippu kevätsipulia, purkki kermaviiliä, hunajaa, puntti tilliä ja voita.

Kun saavut mökille, suolaa kala karkealla merisuolalla kevyesti. Anna maustua kylmässä. Savustamiseen sopii niin filee kuin kokonainenkin kala.

Kyhää palamattomalle alustalle sopiva tulipesä. Itse teimme sen harkoista. Grillikin käy, jos se on riittävän iso ja tehokas. Tahi muu vastaava paikka, jossa saat riittävän kuumuuden savustuslaatikossa olevien purujen syttymiselle.

029

Sytytä tuli. Lataa savustuslaatikko valmiiksi, kaloineen kaikkineen.

Suikaloi varhaiskaali ja leikkaa myös omena ohuiksi suikaleiksi. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon kermaviili. Hienonna joukkoon tilli ja kevätsipuli. Mausta salaatti hunajalla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua kylmässä, kunnes kala on valmista.

Laita perunat kiehumaan ja kala savustumaan. Kuten kuvasta näkyy, hiillokseen asti ei tarvitse odottaa. Liekkien kanssa kannattaa toki olla varovainen. Kun savustuslaatikosta alkaa tupruta savua, päästä ensimmäiset kitkerät savut ulos. Anna kalan savustua 20-40 minuuttia, kalan koon ja liekin lämmön mukaan. Jos haluat miedosti savustetun kalan, anna kalan olla savustuslaatikossa vain noin 10 minuuttia ja suorita loppukypsennys uunissa.

Tarjoile savustettu kala varhaiskaalisalaatin, varhaisperunoiden ja voisulan kera! Myös avomaan kurkusta tehty kurkku-jogurttikastike maistuu savustetun kalan kera taivaalliselta.

NAM.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti