torstai 27. syyskuuta 2012

Lihaa se on vielä jauhettunakin…

Jos luit edellisen julkaisuni, niin tiedät jo, mistä tämän jutun pääraaka-aine on jääkaappiini kulkeutunut.

Murekemassaa voi maustaa ja muunnella loputtomasti, mutta ajattelin jakaa tässä lihaisan murekemassan perusohjeen. Äidin keräämät suppilovahverot olivat toinen syy tähän yksinkertaisuuteen. Halusin herkullisen, kermaisen  ja täyteläisen sienikastikkeen yhdistyvän hennon yrttiseen ja lihaisaan makuun. Näillä unelmilla sunnuntai-iltapäivän ateria alkoi pikkuhiljaa rakentua Kiehumispisteen kotikeittiössä.

Alla olevista kuvista voit seurata murekemassan matkaa lautaselle. Hyvänä alkulämmittelynä sunnuntain menussa oli samettinen ja makea kotimaisista luomumaisseista valmistettu sosekeitto. Suuri kiitos kuuluu myös  apukokille saumattomasta yhteistyöstä ja taas kerran innostuneesta suhtautumisesta ruoanlaittoon kireähkön pääkokin murahdellessa ohjeita.

Murekemassa, perusohje. Varaa ainakin nämä, muut ainekset oman maun ja fiiliksen mukaan:

1 kg (luomu) naudan jauhelihaa

4 viipaletta kuivaa moniviljapaahtoleipää

1 prk kermaviiliä tai 2 dl kermaa

2 kpl keltasipuli

2 kpl valkosipulin kynttä

2 rkl voita sipulin kuullottamiseen

2 kpl kanamunaa

tuoretta timjamia

tuoretta rosmariinia

2 tl suolaa

mustapippuria myllystä

voita ja rypsiöljyä pihvien ruskistamiseen

Toimi näin:

Kanttaa paahtoleivistä reunat pois ja laita leivät likoamaan kermaviiliin. Kuori ja kuutio sipulit, kuullota kuutiot voissa miedolla lämmöllä. Anna paistua, kunnes ovat pehmeitä ja kypsiä. Jäähdytä.

Sekoita sipulit ja liotettu leipä keskenään. Jos haluat murekemassasta tasaisempaa, soseuta tämä seos sauvasekoittimella.

Lisää jauheliha leipä-sipulimassan joukkoon ja mausta seos suolalla, mustapippurilla ja hienonnetuilla yrteillä. Riko kanamunat joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi. Kypsennä pieni koepihvi paistinpannulla tai mikrossa. Lisää mausteita tarpeen mukaan.

008 

Muotoile koko murekemassa saman kokoisiksi palloiksi kostein käsin. Pallot muotoutuvat pihveiksi hellästi litistämällä. Itse pidän paksummista pihveistä ja niitä on myös helpompi nostella ja käsitellä.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

013

027

Ruskista pihvit voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi.

081

Loppukypsennyksen voit suorittaa uunissa. Aikaa kuluu 200 asteessa pihvien koosta riippuen 10-15 minuuttia.

106

Ja tosiaan, tällä kertaa herkuttelimme pihvit kermaisen suppilovahverokastikkeen, paahdettujen uuden sadon perunoiden ja juuresten kera. Sienikastikkeen voit tehdä esim. tällä kantarellikastikkeen ohjeella.

051038058

Ruokien seurana nautittu iso lasillinen italialaista punaviiniä sai myös pääkokin vihdoin rentoutumaan ja nauttimaan päivän aikaansaannoksista.

2 kommenttia:

  1. Tulipa hyvään aikaan:) Sunnuntaiksi isä toivoi synttäri-dinneriksi kotiruokaa ja mieluiten "färssiä uuniin", joten ehkä saa nyt vähän parempaa jauheliha-ateriaa kun noudatan ohjettasi!

    -Monica-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että onnistuu! Ihanaa syksyistä viikonloppua...
      Olet muuten ensimmäinen kommentoija mun blogissa :)
      Kati

      Poista