sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Restaurant Ask

Sunnuntain aurinkoisessa iltapäivässä onkin hyvä muistella sateista ja kiireistä perjantai-iltaa. Saimme pöydän Ask:ista kahden tunnin varoitusajalla, joten kotiintulon jälkeen piti laittaa hösseliksi. Millekään ylimääräisille vaatteidenvaihtoseremonioille ei jäänyt aikaa vaan päälle kiskaistiin, mitä kaapista ensimmäisenä käteen sattui ja hätäiseen peiliin vilkaisun jälkeen hyppäsimme taksiin.

028

Pääsimme paikalle, rauhoituimme ja aloitimme iltamme lasillisella Tarlant Zero Brut Nature-samppanjaa.

Ravintola Luomo:n muuttaessa Kauppatorin kulmille, vapautui tämä Vironkadulla oleva piskuinen tila pariskunta Langhoff:in käyttöön. Kauan haaveissa ollut oma ravintola oli vihdoinkin totta! Ovet asiakkaille avautuivat elokuun loppupuolella. Kantavana ajatuksena on ekologisuus; luomu, lähiruoka ja sesongit.

033067

035

Samppanjan kanssa naposteltavaksi saimme kantarellikeksiä, punajuurta ja lastuja Gobbas Gårdin perunoista. Dippinä kyytönmaidosta tehty mousse.

036

Seuraavaksi eteemme tuli juureva kokonaisuus makuinaan selleri, etikka, laventeli ja omena. Ulkonäkö ei kertonut koko totuutta, aromaattinen ja vahva laventeli pyöristi mukavasti etikkaliemen kirpeyttä.

040

Green leafs and Tagetes from “Heinola” farm

Varsinainen 8 ruokalajin menu aloitettiin vihreällä salaatilla, johon pöydässä suihkautettiin seljankukkavinaigrettea. Salaattia komppasi mukavasti “vihreä” viini, Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner Itävallasta.

044

“Inkoo” eel and apple

Toisena ruokana tarjoiltiin ankeriasta ja omenaa. Lautasella omenasiivujen kera oli myös omenalla maustettua kirkasta kalalientä, joka ei juurikaan tässä kuvassa näy. Liemi, omenat ja ankerias itsessään olivat erinomaisia, itse en olisi kalan päällä olevaa misoa kaivannut. Laurent Barth Pinot Gris  oli erittäin hedelmäinen ja pirteä kumppani annokselle.

047

Roots from “Muijaniitty” with virgin canola oil

Tämä tuotos ilahdutti yksinkertaisuudellaan ja maanläheisyydellään. Ohuet nauris- ja kyssäkaalilastut oli maustettu kylmäpuristetulla rypsiöljyllä, suolalla ja pippurilla. Annoksen päällä olevat naudanlihasiivut antoivat juuresten makuun pyöreyttä ja täyteläisyyttä. Annoksen kanssa tarjoiltu siideri Cidre Etienne Dupont vei ajatukset juurevalla tuoksullaan mummolan multakellariin, jossa juuri maastanostetut juurekset odottelivat talven tuloa. Yhdessä ruoan kanssa ne muodostivat mainion kokonaisuuden.

051

Finnish forest mushrooms

Tässä yhdistelmässä Italia ja Suomi tarjosivat parastaan. Kotimaisuus lähti kisaan suppilovahveroiden, tattien ja kanervan muodossa. Saapasmaa vastasi kilpailuun risotolla ja ihanan hapokkaalla parmesantyyppisellä juustolla, joka ketunleipien kanssa raikasti kivasti annosta. HUH, miten hyvää! Lasissa raikas Pieropan La Rocca Soave.

055

Pike-perch, broccoli and ramsons

Seuraavassa annoksessa ensihuomio kiinnittyi ihaniin, keltaisiin parsakaalin kukkiin. Kohokohdiksi nousivat kuitenkin kastikkeet: hollandaise sekä karhunlaukalla maustettu ruskistettu voi. Erinomaisesti kypsennetty kuha jäi hiukan vahvojen makujen varjoon. Viininä Maison Deux Montille Rully 2007.

056

Saddle of lamb from Åland with young parsnip

Tässä Ahvenanmaan murea karitsa kohtasi nuoren palsternakan makean maun. Château de Roquefort Les Mûres 2005 pehmeni mukavasti punertavan lihan ja maukkaan kastikkeen ansiosta.

059

Arvatkaa, maistuiko?

064

Pääruoan jälkeen suut raikastettiin mustikalla, jugurtilla ja fenkolilla.

Allekirjoittanut raikastui niin, ettei muistanut kuvata menun seuraavaa annosta lainkaan! Siinä makuina oli vuohenjuusto, makea punajuuri ja seljanmarja hileisenä graniteena. Juomana G.D. Vajran Moscato d´asti, johon en kyllästy koskaan.

070

Apples from “Myrskylä” with caramel and oats

Viimeisenä annoksena lämmin, karamellisoitu omena, jonka seurana lautasella oli lakritsijäätelöä ja saksankirveliä. Tässä kohtaa juoma oli olemassa ennen ruokaa, Cazes Riversaltes Ambré 1999 ja jälkiruoan makumaailma luotiin ajatellen viinin makeaa ja rusinaista makua. Herkullista!

072074

Illallisen päätteeksi vielä “pannullinen” Johan&Nyströmin kahvia joka valmistettiin omassa pöydässämme, seuraksi mustaherukkamarenkia ja mehevää porkkanankakkua.

Tuona sateisena perjantai-iltana Ask hurmasi meidät täysin vilpittömyydellään, yritteliäisyydellään ja persoonallisuudellaan. Saimme nauttia innovatiivisista ruuista, joissa raaka-aine oli pääosassa ja maut tunnistettavissa sekä palvelusta joka oli ammattimaista, asiantuntevaa ja samalla kuitenkin lämminhenkistä ja kotoisaa.

Hyvät lukijat, suosittelen Ask:ia teille täydestä sydämestäni!

KIITOS Linda ja Filip!!

Restaurant Ask, Vironkatu 8, 00170 HKI / 040 581 8100

8 kommenttia:

  1. Moi! Vasta nyt tajusin tulla lukemaan blogiasi. Hyvältä vaikuttivat nuo ruoat, täytyy varmaan joku päivä käydä testaamassa itsekin. Kiitos muuten häälahjasta, käytiin tuossa muutama viikko sitten syömässä Farang menu ja oli tosi hyvää! T. Anna :)

    VastaaPoista
  2. Heippa!
    Kannattaa ehdottomasti käydä Ask:issa!Pieni mutta elämyksellinen paikka ja todella maukasta ruokaa. Valittavana joko 4 tai 8 ruokalajia!
    Omasta käynnistäni Farangissa onkin jo aikaa, tosin olen käynyt ahkerasti Gaijinissa!
    Ja tervetuloa blogin lukijaksi :)
    K

    VastaaPoista
  3. Vau, täytyypä testata Ask! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, pieni mutta elämyksellinen paikka!

      Poista
  4. Mukavaa kuulla, että Ask ilahdutti. Meilläkin on jo pöytä varattuna. Tämän perusteella odotan illalta paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti käynnistänne tulee yhtä onnistunut kuin meillä. Maukasta ja innovatiivista!

      Poista
  5. Hurmaava juttu, Kati, ja ne KUVAT! Kotimaahan palattuani, rupean työstämään pöytävarausta ASKiin. Tuon sinun juttusi luettuamme, Micke & minä Toledossa!!!, tiedämme jo nyt ettei se tule olemaan ihan helppoa.
    t.
    Ria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti mennä, sitten kun pääsette / ehditte :)
      Suosittelen.
      Kekseliästä raaka-aineiden käyttöä, hyviä makuja ja innolla tekemistä!
      K

      Poista