sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Syysnostalgiaa

Syksy on erikoista aikaa. Illat tummenevat, päivät lyhenevät ja kynttilöiden polttaminen savuna ilmaan on luvallista ja jopa suotavaa. Samaan aikaan kuitenkin maa antaa parastaan; on kotimaisten kasvisten, juuresten ja sienten kulta-aika. Erityisesti tänä syksynä olen löytänyt itseni jos jonkinlaisista tapahtumista, jossa pöydät notkuvat herkuista ja mukaan kotijääkaappiin onkin tarttunut iso määrä juureksia ja muita kasviksia.

Johtuuko se pimeydestä, kynttilänvalosta taikka kasvisten yliannostuksesta, en tiedä; olen jo monta päivää muistellut isoäitiäni. Hänellä oli melkoinen puutarha omalla tontillaan ja se oli hänen silmäteränsä.

Aikaisin keväällä uuden kasvukauden puuhat käynnistyivät pikkuhiljaa. Tomaatin taimia alettiin kasvattaa pannuhuoneen ikkunalaudalla, siemenperunoita valittiin ja kasvihuoneen mullat möyhennettiin. Ai että inhosin kaikkia niitä hommia! Jokakeväistä perunanistutusta, kirsikoiden poimintaa, loputonta rikkaruohojen nyppimistä, tuhansien omenoiden keräämistä.

Kaikkea tätä isoäitini johti sotilaallisen tarkasti. Hän piti kasvit hengissä, vaikka ilmojen herrat olisivat päättäneet toisin. Puutarhahommissa ahersi ahkerasti myös isoisäni, joka välillä pakeni johtajatarta pannuhuoneeseen ja jutteli murheensa tomaatintaimille.

Nyt, kun ajattelin sitä aikaa, antaisin lähes mitä tahansa, että voisin tehdä niitä asioita omalla kotipihallani. Avata kasvihuoneen oven, tuntea sen kosteuden ja tomaattien vehreän tuoreen tuoksun, rapsuttaa juuri nostetuista perunoista kuoren irti lähes ajatuksen voimalla, katsella ylpeäni satoni kasvamista ja kehittymistä, nyppiä rikkaruohoja ja samalla unohtaa työviikon rasitukset…

Isoäitini kunniaksi jaan kanssanne tämän seuraavan, yksinkertaisen reseptin, jossa pääroolissa ovat juuri nyt parhaimmillaan olevat juurekset. Uskon, että hän seuraa minua tyytyväisenä pilvenhattaran reunalla ja ottaa itselleen kunnian siitä, että tänä päivänä pidän näitä raaka-aineita niille kuuluvassa arvossaan.

Maa-artisokka-kyssäkaalikeitto

071

Näitä tarvitset 4-6 ruokailijalle:

1 iso kyssäkaali

2 isoa keltasipulia

3 kpl valkosipulin kynttä

500g maa-artisokkia

2 ruokalusikallista voita

1 tl itse kuivattua timjamia tai muutama oksa tuoretta

1,5 kasvislientä

2 dl kermaa

suolaa ja mustapippuria myllystä

Toimi näin:

Kuori sipulit, valkosipulit ja kyssäkaali. Leikkaa isohkoiksi paloiksi. Kuori seuraavaksi maa-artisokat ja lohko myös ne isoiksi paloiksi. Kuullota ainekset miedolla lämmöllä voin kera isossa kattilassa. Lisää timjami ja kasvisliemi, kasvislientä on hyvä olla niin paljon, että kasvikset peittyvät. Anna hautua kannen alla noin puolisen tuntia. Lisää kerma ja soseuta tehosekoittimessa samettisen pehmeäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

051

Keiton seuraksi sopivat mainiosti paahdettu tumma tai vaalea leipä, curryn kera paahdetut omenakuutiot taikka paistetut ruusukaalit ja pekoni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti