maanantai 1. heinäkuuta 2013

Oman pellon raparperi

Kaikille tuttu raparperi on kesän ensi herkkuja. Kun piirakkaa on tullut tehtyä tarpeeksi, voit kokeilla näitä raparperiherkkuja. Raparperista saa myös maukkaan chutneyn grilliruokien kaveriksi.

080

Raparperi(tira)misu
2 dl ruokosokeria
400 g raparperia
4 kananmunaa
1 ½ -2 dl mansikkamehua
250 g mascarponea
400 g Savoiardikeksejä
tuoreita mansikoita koristeluun

Huuhtele raparperit ja leikkaa ne paloiksi. Sekoita 1 dl sokeria ja raparperit kattilassa. Kuumenna keskilämmöllä kunnes sokeri on liuennut ja raparperista on irronnut hiukan nestettä, keitä hilloksi. Anna jäähtyä.
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihin. Lisää keltuaisiin 1 dl sokeria ja vatkaa sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi seokseksi. Vatkaa kananmunan valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sekoita valkuaisvaahto mascarponevaahtoon.
Kasaa raparperitiramisu:

Kasta keksit nopeasti mansikkamehussa ja lado ison (30x20x5)neliskulmaisen astian pohjalle kerros keksejä. Lusikoi raparperikerros seuraavaksi keksien päälle ja peitä kerroksella mascarponevaahtoa. Tee muutama kerros niin että mascarponekerros jää päällimmäiseksi. Anna tiramisun tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
Koristele runsaalla määrällä tuoreita mansikoita ja tarjoile.

Tiramisu on kätevä, helppo ja nopea jälkiruoka. Syksyllä herkullisen tiramisun tähän samaan tyyliin voit valmistaa omenoista.

039  

Raparperijuoma

1 l raparperia

2 l kylmää vettä

2 dl ruokosokeria

1 sitruunan mehu ja kuori

2-3 tuuheaa oksaa sitruunamelissaa tai minttua

Huuhtele raparperit ja leikkaa ne paloiksi. Laita raparperit ja kylmä vesi kattilaan.  Kiehauta ja anna hautua kannen alla muutama minuutti. Siivilöi raparperinpalat pois ja lisää juomaan sokeri, sitruunankuoriraaste, sitruunanmehu sekä melissanoksat. Anna jäähtyä jääkaapissa ja siivilöi harson läpi ennen tarjoilua.

Juoman voi tarjoilla sellaisenaan, sitä voi terästää ja erityisen raikkaalle se maistuu hyvin jäähdytettynä jäiden kera, kuten näissä kuvissa.

Mehu säilyy jääkaapissa viikon verran ja sen voi toki pakastaa. Jos haluat hyvin säilyvää raparperimehua, se kannattaa tehdä mehumaijalla perinteiseen höyrymehun tyyliin.

030092

Seuraavassa sadonjaossa on tarjolla ensimmäiset Oman pellon uudet perunat… en millään malta odottaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti