lauantai 6. heinäkuuta 2013

Oman pellon varhaisperuna

Nyt muutaman sadonjaon jälkeen alan käsittää, miten hyviä ja ihmeellisiä pellolla kasvatetut raaka-aineet ovat olleet maullisesti ja laadullisesti. Olen koittanut miettiä sanoja, millä näitä upeita ominaisuuksia voisin kuvailla. Peruskoulun äidinkielentuntien jälkeen oma kirjoitustaitoni ja sanavarastoni on köyhtynyt niin, etten kykene enää sanoin kuvaamaan, mitä suuni maistaa.

Otin apuun synonyymisanakirjan. Sanat hyvä ja ihmeellinen antavat alla olevia vastineita kyseisille sanoilla. Siinäpä muutamia soveliaita vaihtoehtoja, joilla voisin näitä vihanneksia, juureksia, salaatteja ja yrttejä kuvailla.

Hyvä: upea, laatuisa, ensiluokkainen, erinomainen, mainio, moitteeton, oivallinen, täydellinen, verraton, kunnollinen, herkullinen, maittava, maukas, oiva, loistava, mahtava, fantastinen

Ihmeellinen: ihme, tavaton, uskomaton, käsittämätön, mielikuvituksellinen, satumainen, selittämätön,taianomainen, yliluonnollinen, erikoinen, hämmästyttävä, yliluonnollinen

016

 

 

 

 

 

008

Heinäkuun ensimmäisenä tiistaina jaettiin Oman pellon ensimmäiset varhaisperunat tälle vuodelle. Keitin perunat hyvin suolalla ja tillillä maustetussa vedessä ja maistelin ensimmäiset perunat ihan sellaisenaan. Käsittämättömän hieno makeus, maku ja aromi. Olin onnistunut myös keittopuuhassa. Perunat olivat juuri kypsiä ja sopivan kiinteitä.

Jäljelle jääneistä perunoista virittelin lipstikalla ja rakuunalla maustetun salaatin, jossa sattumina oli uuden sadon herneitä, sipulia, fetajuustoa ja paahdettuja cashewpähkinöitä. Kannattaa kokeilla!

019032

Lipstikka-rakuunaöljyllä maustettu perunasalaatti, noin 6 hengelle lisäkkeenä

600-800             g                           keitettyä varhaisperunaa

½                          ruukku               rakuunaa

1                           ruukku               lipstikkaa

1                                                        valkosipulin kynsi

1-1,5                   dl                         rypsiöljyä

3                           kpl                       kesäsipulia varsineen

200                      g                           fetajuustoa

200                      g                           tuoreita herneitä

100                      g                           paahdettua cashewpähkinää

                                                          suolaa, mustapippuria

Valmista yrttiöljy rakuunan ja lipstikan lehdistä, valkosipulin kynnestä ja rypsiöljystä.

Leikkaa perunat reiluiksi lohkoiksi ja paahda ne nopeasti kuumalla paistinpannulla pienessä määrässä rypsiöljyä. Lisää joukkoon kesäsipulin vaalea osa (säästä vihreät varret koristeeksi salaatin päälle) ja paahda vielä hetki. Kaada perunat isoon kulhoon, jossa mahdut sekoittamaan muutkin ainekset. Lisää yrttiöljy lämpimien perunoiden joukkoon, mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia. Puhdista herneet, murenna fetajuusto ja  rouhi pähkinöitä hiukan pienemmäksi. Sekoita salaatti, tarkista maut ja nauti!

1 kommentti:

  1. Kyllä ne ovat nii´in hyviä! Eikä tarvitse kuin vähän juuresharjaa etäältä näyttää, niin kuoret putoaa.

    Tänään kouhaistiin ensimmäiset perunat omasta maasta, olisi jo voinut aiemminkin siikliä syödä näköjään. Myöhään kylvetty, mutta hyvä kesä kypsytti sadon nopeasti.

    VastaaPoista