lauantai 24. elokuuta 2013

Oman pellon lehtikaali

Lehtikaali on monikäyttöinen vihannes. Sitä voi käyttää raakana ja kypsennettynä. Muodikkaasti smoothieen, muhennoksiin, keittoihin, lettuihin, sipseihin, pastaan ja ties mihin kaikkeen. Muutama vuosi sitten en edes tiennyt mokoman vihanneksen olemassaolosta ja nyt tuntuu, että tarjontaa on todella runsaasti ja myös kotimaisena tuotantona. Ymmärtääkseni lehtikaali sopiikin hyvin tähän pohjoiseen ilmastoon, satokausi on pitkä ja kaali omaa hyvän kylmänkestävyyden.

047

Lehtikaalissa on kohtuullisen voimakas ja varsin suoraviivainen maku. Mieleeni tuli piristää sitä mintulla, joka kasvaa valtoimenaan parvekkeellani. Valmistin aineista pesto- tyyppisen lehtikaali-minttukastikkeen, jolla mehustin päivän ateriaksi valmistamani pastan. Jääkaapissa pyöri myös tuoreita herneitä, joten otin nekin hyötykäyttöön. Pastaan löysi tiensä myös oman pellon kesäkurpitsa, papu ja basilika. Lehtikaalipesto antoi pastalle reilusti makua. Herneen maku hiipui hiukan lämpimässä, mutta minttu maistui edelleen raikkaana. Pastan kera voisi hyvin tarjota kalaa tai äyriäisiä, kananpoikaa paahdettuna. Kyytipojaksi nauttimani itävaltalainen grüner veltliner oli myös oiva kumppani pastalle.

052

Lehtikaali-minttupesto

150 g lehtikaalia pestynä

3 kpl valkosipulin kynttä

50 g cashewpähkinää paahdettuna

75 g parmesanjuustoa raastettuna

100 g tuoreita herneitä (pakasteherneetkin käy)

1 dl rypsiöljyä

1 dl oliiviöljyä

iso kourallinen tuoretta minttua

suolaa ja mustapippuria

Ryöppää lehtikaalia ja valkosipulia suolalla maustetussa vedessä muutaman minuutin ajan. Jäähdytä nopeasti kylmällä vedellä. Puristele kaalista ylimääräinen neste pois ja hienonna sitä hiukan veitsellä.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja valmista kastike. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Muutama vinkki peston tekoon:

Laita öljy ja lehtikaali tehosekoittimeen ensin, soseuta se hyvin ja lisää sitten muut ainekset. Jos kastike tuntuu kovin paksulta, eikä kone jaksa sitä soseuttaa, voit ohentaa kastiketta kylmällä vesitilkalla. Anna koneen käydä aluksi pienellä nopeudella, silloin ainekset yleensä alkavat soseutua helpommin. Tällä ohjeella kastiketta tulee aika reilusti. Se säilyy jääkaapissa noin viikon. Ylijääneen kastikkeen voi myös pakastaa seuraavaa käyttökertaa varten.

018

Kaupunkilaisten oma pelto: http://ruokaosuuskunta.fi/

 

Kiehumispiste Facebookissa!

4 kommenttia:

  1. Lehtikaalipesto kuulostaa kyllä ihanalta :) olen vasta tänä vuonna ryhtynyt syömään ko. herkkua, mutta olen laittanut sitä vasta lähinnä keittoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin aika uusi tuttavuus. Toimii hyvin myös kesäkurpitsaletuissa. Fanaattisimmat käyttäjät suosittelevat nauttimaan raakana, lehtikaali kun sisältää paljon C- vitamiinia, rautaa ja proteiinia. No, jokainen omalla tavallaan. Lehtikaalipesto + pasta on hyvää!

      Poista
  2. Tämä ohje lähtee ehdottomasti muistiin! Pestokastike on ihanaa, mukava kokeilla aina uudenlaisia reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että täältä löytyi uudenlainen resepti käyttöösi. Lehtikaali on monipuolinen raaka-aine!

      Poista