tiistai 6. elokuuta 2013

Oman pellon punajuuri

Tähän punajuurilasagnen ohjeeseen törmäsin ensimmäisen kerran alkukesästä, kun sain lahjaksi uunituoreen kasvisruokakirjan Vihreä Pöytä. Se on kolmen intohimoisesti ruokaan suhtautuvan henkilön yhteistyön hedelmä ja hyvä sellainen onkin. Henkilöt kirjan taustalla ovat Chef&Sommelierin ravintoloitsija ja keittiömestari Sasu Laukkonen, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka sekä alkuperäisrotujen- ja lajien puolestapuhuja Christer Lindgren.

Punajuurilasagne

Kastike:

40                 g                    voita

2                    kpl                 keltasipulia kuorittuna ja hienonnettuna

1                    tl                    tuoretta rosmariinia hienonnettuna

1                    tl                    siankärsämön lehteä hienonnettuna

                                            suolaa, mustapippuria myllystä

2                    dl                   luomukevytmaitoa

1                    dl                   luomuruokakermaa

(40                g                    Waldemar-vuohenjuustoa kuutioituna)

1                    dl                   vettä

20                 g                    vehnäjauhoja

100               g                    punajuuren lehtiä, pestynä, ruodittuna ja suikaloituna

 

Täyte:

200               g                    punajuurta keitettynä, kuorittuna ja lohkottuna

140               g                    pastaa ohuina levyinä

1                    dl                   raastettua edellisen päivän ruisleipää

 

Valmista ensin kastike. Kuullota sipulia ja yrttejä voissa kunnes ne pehmenevät. Anna ainesten liki karamellisoitua. Lisää maito, kerma (ja vuohenjuusto) ja keitä muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Sekoita kulhossa vesi ja vehnäjauho, kaada maitokastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen hautua muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää joukkoon suikaloidut punajuuren lehdet.

Voitele iso uunivuoka voilla. Lado vuokaan kerroksittain kastiketta, pastalevyjä, punajuurta ja leivänmuruja. Alimmaiseksi ja päällimmäiseksi tulee kastiketta. Ohenna kastiketta vedellä ennen viimeistä sipaisua, jotta päällimmäinen pastalevy saa riittävästi kosteutta.

Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa 20-25minuuttia, kunnes pastalevyt ovat pehmenneet ja anna vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoamista.

 

047

 

Kirjassa oleva resepti on sellaisenaan erittäin toimiva ja maukas. Kurkistus omiin ruokavarastoihini teki omaan lasagneversiooni muutaman muutoksen.

 

Siankärsämön korvasin timjamilla, vuohenjuuston koskenlaskijalla sekä ruisleipärouheen soijarouheella. Soijarouheen kiehautin nopeasti vedessä ja lisäsin sen sitten suoraan maitokastikkeen joukkoon. Punajuuria ei ollut ihan riittävästi (tein ohjeen tuplana) joten korvasin puuttuvan määrän porkkanalla. Korvaajiksi sopivat myös palsternakka, lanttu ja nauris. Juurekset leikkasin viipaleiksi, näin lasagne oli minusta helpompi koota.

 

Lasagnesta tuli niin hyvää, että keskityin vain syömiseen. Annoskuva onkin otettu seuraavana päivänä, jossa lasagne näyttää hiukan kuivalta. Sitä se ei todellakaan ole!

 

Kaupunkilaisten oma pelto: http://ruokaosuuskunta.fi/

Vihreä Pöytä: http://readme.fi/product.php?isbn=9789522205377

 

 

 

Kiehumispiste Facebookissa!

2 kommenttia:

  1. Lasagne on meikätytön ruokasuosikkilistalla erittäin korkealla. Kasvissyöjänä olen kuitenkin kokenut hyvien ohjeiden löytämisen suhteellisen vaikeaksi (vaikka kasvislasagneohjeita on maailma pullollaan).
    Tämä vaikuttaa nyt erinomaiselta sellaiselta. Punajuuriostoksille siis!

    VastaaPoista
  2. Hei,
    kannattaa ehdottomasti kokeilla. Itse pidin lopputuloksesta todella paljon!

    VastaaPoista