sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Oman pellon juurekset lihapadan kera

 En keväällä osannut ajatellakaan, kuinka nopeasti ruokatottumukset voivatkaan muuttua. Aikuisiällä olen aina syönyt salaatteja ja kasviksia, mutta myös paljon lihaa. Nyt kun satokausi Osuuskunnassa on parhaimmillaan, taloudessamme on kasvisten syönti lisääntynyt räjähdysmäisesti. Myös työn ääressä lounaalla tulee herkemmin valittua kasvisruokaa lautaselle.

012003015

Apukokin pyynnöstä käytin kuitenkin osan juureksista tähän lempeään lihapataan. Ja täytyy myöntää, hyvälle se maistuikin pitkästä aikaa! Kun syksyn illat alkavat pimetä ja ilmat viilentyä, ruoka varmasti päätyy lautasellemme uudemman kerran jonain viikonloppuna. Lihapata on tarvittaessa helppo valmistaa myös isommalle seurueelle.

Oman pellon raaka-aineina tässä reseptissä ovat lanttu, porkkana, sipuli ja padan lisukkeena tarjottu peruna. Lisäksi pataan sujahti aiemmin kesällä kuivaamani mausteseosta, jossa oli lipstikkaa, salviaa ja oreganoa.

037

024

Lempeä lihapata 4-6 hengelle

500 g possun- ja naudanpaistilihaa

4 dl lihalientä / vettä

1 kpl tähtianis

3 kpl laakerinlehteä

5 kpl maustepippuria

ripaus itse kuivattua oreganoa, lipstikkaa ja salviaa

200 g sipulia (5 pientä sipulia)

1/2 valkosipuli

1/2 punainen chili

600 g lanttua (1/2 lanttu)

400 g porkkanaa (3 isoa porkkanaa)

2 dl ruokakermaa

maizenaa

rypsiöljyä lihan ja kasvisten paahtamiseen

suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa lihat reilun kokoisiksi kuutioiksi.

Paahda lihat pienessä rypsiöljytilkassa uuninkestävässä padassa tai kattilassa. Mausta lihat suolalla. Lisää pataan liemi tai vesi sekä tähtianis, laakerinlehti, maustepippuri ja kuivat mausteet. Hienonna chili, kuori valkosipulin kynnet ja lohko tavallinen sipuli isoiksi lohkoiksi. Paahda sipulit ja chili kuumalla pannulla pienessä öljytilkassa niin, että ne paahtuvat kunnolla. Lisää ne pataan ja laita pata uuniin.

Anna lihapadan kypsyä uunissa noin tunnin ajan. Lisää sitten isoiksi lohkoiksi paloiteltu lanttu ja porkkana ja anna lihapadan hautua vielä tunnin ajan. (Jos lihat tuntuvat jo hiukan pehmeiltä, voit laskea uunin lämpötilaa 175 asteeseen.) Kun lihat ja juurekset ovat kypsiä ja pehmeitä, nosta lihapata hellan levylle. Lisää pataan ruokakerma. Sekoita pari ruokalusikallista maizenaa kylmään veteen ja lisää se pataan ohuena nauhana samalla sekoittaen. Anna padan kiehua muutama minuutti niin, että maizena kypsyy. Mausta tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla.

Lisukkeeksi lihapadalle sopii keitetyt perunat, perunamuusi, juuresmuusi, riisi, ohra, quinoa... ja hyvin myös etikkapunajuuret ja maustekurkut!

Kaupunkilaisten oma pelto: http://ruokaosuuskunta.fi/

 

Kiehumispiste Facebookissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti