tiistai 18. helmikuuta 2014

Sipulia, olutta, lihaa ja voita…

"Fat gives things flavor." Julia Child

Lainaan tähän postaukseen yhtä maailmankuulua rouvaa, koska tässäkin blogissa aidot, oikeat raaka-aineet ovat kunniassa. Kuten myös kunnon aito voi. Ruskistamalla lihat voissa huolellisesti ja hauduttamalla pitkään ja hartaasti saat aikaiseksi lihapadan, jolle olut antaa hiukan särmää, sipuli makeutta ja lihaliemi täyteläisyyttä. Kasvikset tarjoilin tällä kertaa lisäkkeenä juuresmuusin muodossa. Hyvää ja helppoa kylmän ilman herkkuruokaa!

009

Olutpata, resepti 4-6 hengelle

700g naudan- tai karitsanpaistia, lapaa

voita ruskistamiseen

300g sipulia

6 valkosipulin kynttä

3rkl vehnäjauhoja

1 rkl tummaa sokeria

1 (3,3dl) pullo olutta

lihalientä

muutama laakerinlehti, maustepippuria, ½ punttia tuoretta timjamia, suolaa

Leikkaa liha isoiksi kuutioksi ja ruskista se huolellisesti runsaan voi kera kuumalla pannulla. Laita ruskistettu liha paistonkestävään vuokaa tai kattilaan, huuhtele pannulta lihan paistoliemi mukaan. Kuori ja lohko sipulit ja valkosipulin kynnet. Paahda nekin pannulla voi kera, anna hiukan karamellisoitua. Pyörittele vehnäjauhot sipulien joukkoon. Lisää sipulit pataan, kaada olut lihojen ja sipulien päälle ja lisää lihalientä niin, että lihat peittyvät kunnolla. Lisää vielä mausteet. Anna hautua uunissa 150 asteessa 2,5-3 tuntia, kunnes liha on täysin mureaa.

Juuressose 4-6 hengelle

200g lanttua

3 perunaa

4 porkkanaa

50g voita

1,5 dl maitoa

suolaa

Kuori ja pilko kaikki juurekset peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Keitä kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, noin 20 minuuttia. Kaada vesi pois ja anna hiukan höyrystyä, jotta liika neste haihtuu pois. Soseuta juurekset, lisää voi ja lämmitetty maito joukkoon. Mausta tarvittaessa suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti