perjantai 18. syyskuuta 2015

Lännestä löytyy herkkuja!

Vihdoin tämä mattimyöhäinenkin saa kirjoituksen aikaiseksi. Lämmintä ja aurinkoista syyspäivää on mukava muistella nyt, kun sade piiskaa ikkunoita.

Pääsin tutustumaan Länsi-Uudenmaan herkuttelupaikkoihin yhdessä pienen bloggaajaporukan kanssa. Retken järjestivät Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy ja Slow Food Västnyland. Oppaanamme toimi Slow Food Västnylandin aktiivi ja asiantuntija Bitte Westerlund.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Westerby Gård

Ensimmäinen etappimme oli noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, ihastuttava Westerby Gård. Se toimii hotellina, ravintolana ja kokouspaikkana peltojen ympäröimällä kukkulalla Inkoossa. Tilan historia ulottuu aina 1600-luvulle asti ja on ollut saman suvun omistuksessa siitä saakka. Vuonna 2008 avautui hotelli, jossa on kymmenen persoonallista kahden hengen huonetta.

Westerby Gårdia emännöivät Gunilla Wikström ja Jeanette Bäckström. Teimme pienen kierroksen hotellin puolella ja  sen jälkeen tutustuimme itse kartanoon ja ravintolan saleihin. Visiittimme päättyi Jyri Sillanpään loihtimaan herkkuhetkeen joka sisälsi savustettua lohta ja tillirisottoa sekä lasilliseen kuplivaa. Voiko aamu mukavammin alkaa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tammisaaren tori

Pienen automatkan jälkeen pääsimme jaloittelemaan Tammisaaren torille, joka kesäsesongin jälkeen palvelee asiakkaita joka keskiviikko ja lauantai. Tällä kertaa tarjolla oli ainakin tuoretta kalaa, lihaa, vihanneksia ja marjoja. Minulle monipuolisen tarjonnan kohokohta olivat pitkulaiset punajuuret, joita en ollutkaan tavannut muutamaan vuoteen. En edes Helsingin toreilla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotel Sea Front ja Jannen ravut

Torilta oli lyhyt matka seuraavaan paikkaan, Hotel Sea Frontiin, jossa paikallinen rapulegenda viihdytti meitä keittämällä rapuja. Kyllä ammattilaisen toimintaa onkin aina mukava katsella!

Janne Ekholm keittää kaudessa 80 000-100 000 rapua ja asiakaskunta koostuu niin paikallisista, mökkeilijöistä, purjehtijoista kuin Helsingin vuorineuvoksistakin. Reseptin yksityiskohdat jäivät vielä salaisiksi, mutta maukkaaseen lopputulokseen liittyi kiinteästi liemen sopiva suolaisuus, olut ja erityisesti tuore tilli.

Pääsimme maistamaan myös Mustion Panimon olutta, joka on varsin tuore tulokas panimomaailmassa. Tämä mikropanimo toimii Mustion VPK:n vanhoissa tiloissa ja tekee kiinteästi yhteistyötä Mustion Linnan kanssa. Toiminnasta ja oluesta meille kertoi panimon  toimitusjohtaja  Daniel Kawecki.

Ja tosiaan, kaikki tämä yllä mainittu tapahtui Hotel Sea Frontissa, jossa toimintaa vuodesta 2009 on pyörittänyt Henrica Ewalds. Meren rannalla sijaitseva hotelli tarjoaa majoitusta, juhlatiloja ja kokoustoimintaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mörby Gård

Pysyttelimme vielä Tammisaaressa ja suuntasimme kohti Mörby Gårdia, luomumaatilaa ja tilakauppaa. Vuodesta 1995 luomuviljelyssä olevaa tilaa viljelee Anna Alm. Anna tarjosi meille kahvit luonnon helmassa ja kertoi omasta ideologiastaan maanviljelyssä sekä karjankasvattamisessa. Lehmätkin (ja yksi sonni) kiinnostuivat meistä ja saapuivat sopivasti lähietäisyydelle kuvattaviksi. Voi sitä kaupunkilaisihmisen onnea!

Tilamyymälässä tarjonta vaihtelee sesongin mukaan. Tarjolla on oman tilan luomutuotteita; viljoja, juureksia, perunaa ja naudanlihaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Delitukku

Pohjan kylässä sijaitsevan Delitukun katon alle on kerätty lähiruokamyymälä, kahvila ja ravintola. Ulkomuodoltaan rakennus ei näytä kovinkaan houkuttelevalta, mutta sisään kannattaa astua rohkeasti. Valikoima on laaja ja myös West Charkin tehtaanmyymälä löytyy näistä tiloista. Delitukun ja Ravintola Glödenin toimintaa meille esitteli Jan Westman.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köttkontrollen

Seuraava pysähdys olikin sitten Karjaalla seudun pienimmässä lihakaupassa ja Gastropubissa. Lihakaupan ideana on tarjota tuotteita kärsästä saparoon. Osa tuotteista tulee valmiina, mutta iso osa ostetaan suoraan lähialueiden tuottajilta ja leikataan sekä mureutetaan paikan päällä.

Samaa “nose to tail” -ajatusmaailmaa noudatetaan kaupan yläkerrassa sijaitsevassa Gastropubissa. Ruoat valmistetaan itse alusta lähtien ja lista elää raaka-aineiden saatavuuden mukaan.  Köttkontrollen järjestää myös elämyksellisiä illallisia ja lihan käsittelyyn liittyviä kursseja. Ihanteellinen ryhmäkoko näille kursseille on 6-8 henkilöä.

Köttkontrollenin toimintaa meille esittelivät Anne Ingman ja Pontus Berglund.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sjundby Glass

Kierroksemme päättyi Siuntioon. Sjundbyn linnan vanhassa viljamakasiinissa toimii kesäkahvila, jossa vuonna 2012 kahvilanpitäjät Susse Ekström ja Jani Leino halusivat tarjota asiakkailleen itse tehtyä jäätelöä. Jäätelön suosio yllätti ja nyt sitä on kesäkahvilan lisäksi tarjolla muutamissa paikoissa Länsi-Uudellamaalla ja myös Helsingissä, PetriS Chocolate Roomissa Runeberginkadulla.

Pistelin jäätelön poskeen innoissani, enkä ymmärtänyt ottaa siitä edes kuvaa. Hyvää oli!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämän upean päivän kruunasi paitsi se hieno sää, niin myös yrittäjien innostus ja sitoutuminen omiin toimintoihinsa. Koko pieni matkaseurueemme oli todella otettu kaikesta siitä vieraanvaraisuudesta ja tarinoista sekä sinnikkäästä yrittämisestä, joka upeiden tuotteiden taustalla on.

Kun haluat kokea jotain mielenkiintoista ja aitoa Länsi-Uudellamaalla, niin voin lämpimästi suositella näitä edellä mainittuja kohteita. Syksyn ja talven tullessa, aukioloajat kannattaa tarkastaa yritysten nettisivuilta.

Jos innostuit heti, niin Länsi-Uudenmaan tuotteisiin pääset helposti tutustumaan Slow Food Festivaaleilla 3-4.10.2015 Fiskarsissa.

 

Visit South Coast Finland     

Westerby Gård


Hotel Sea Front 

Mustion Panimo

                                                                                                                                                                           
Mörby Gård


Delitukku


Köttkontrollen


Sjundby Glass

Fiskars Village

4 kommenttia:

 1. Mä se vasta myöhässä olenkin! Postaus kivasta päivästä on tulossa julki torstaina. :) Kiitos vielä seurasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi myöhään kuin milloinkaan vai miten ne viisaat sanoo 😊Kiitos itsellesi mukavasta retkiseurasta!

   Poista
 2. Paljon kivoja kuvia! Oli minunkin mielestä hieno päivä mukavassa seurassa. Hyvää syksyn jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi! Ja kiitos itsellesi hyvästä matkaseurasta. Aurinkoisia syyspäiviä!

   Poista