keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Kirjaesittely; Street food-katuruokaa pallon ympäri

Mikko Takalan, Sami Rekolan ja Tommi Anttosen varsin järkälemäinen, yli 300 sivua käsittävä katuruokakirja on nähnyt päivänvalon.

Street Food kertoo esittelevänsä maailman parhaat katuruoat ja niiden syntysijat Aasiasta Amerikkaan, ja näyttää kuinka autenttinen street food syntyy helposti kotikeittiöissä täällä Pohjolan perukoillakin.
Vastauksia luvataan tarjota ainakin seuraaviin kysymyksiin; kuinka tehdään osakalainen okonomiyaki? Onko napolilainen pizza parempaa kuin roomalainen? Mitä syödään chicken shit bingossa? Voiko dönerin tuunata ilman varrasta? Kuka savustaa Teksasin mahtavimmat ribsit? Mistä kaupungista löytyvät kiinnostavimmat food cartit?

No, ainakin tarpeellisuus sivujen lukumäärälle alkaa hahmottua!

Kuva: readme.fi

Aloita alusta
Olen kovin kriittinen keittokirjojen lukija. Kirjan yleisfiilis ja kuvat ovat tärkeitä ja vaikuttavat paljon siihen, jaksanko ylipäätään kiinnostua opuksesta. Nyt, kun tekijöinä oli tuttu kolmikko, osasin jo ennalta odottaa sujuvaa tekstiä, toimivia reseptejä ja laadukasta kuvamateriaalia. Tällä kertaa huomio kiinnittyi myös erityisesti taittoon ja tekstaukseen, joka on Satukalan a.k.a Satu Kontisen käsialaa ja sopii kirjan aiheeseen mainiosti.

Kirjan alkusanoille kannattaa tällä kertaa suoda hetki. Ne antavat hyvän kuvan siitä, mitä tuleman pitää ja miksi. Painotuksissa näkyvät ja maistuvat vahvasti Mikko Takalan henkilökohtaiset mieltymykset. Myös katuruoan määritelmät ovat kirjassa varsin löyhät. Sen alle mahtuvat niin toreilla, kaduilla, kärryistä ja ruokarekoista myytävät annokset kuin San Sebastianin pintxot ja tanskalaiset voileivätkin. Miksipä ei?

Katuruokia esitellään maittain ja kaupungeittain. Paljon tilaa ovat saanet Japani, Texas ja Portland sekä kirjan päättävä Italia jäätelöresepteineen.

Toimiiko?
Kirjoittajat muistuttavat, että street food ei aina ole synonyymi helpon kanssa. Vaikka opus ei pyri resepteissä toistamaan kaikkia ruokia täysin autenttisina, osa niistä vaatii osaamista, vaivannäköä ja aikaa. Onneksi Takalan ja Sami Rekolan yhteistyön tuloksena mukaan on valikoitunut materiaalia laajalla skaalalla. Ja kun kaikkea muutakin kotikeittiöissä nykyään kokataan aikaa ja vaivaa säästelemättä ja aineksia on tarjolla joka lähtöön, niin miksi juuri katuruoan tulisi siinä kohtaa tehdä poikkeus? Mieluimmin hyvä, itse valmistettu katuruoka kotona kuin höyrymakkara marraskuun räntäsateessa nakkikioskilla!


Päätin kokeilla kirjasta yhden reseptin ja valinta osui thaimaalaisiin kalapihveihin. Syykin siihen oli selvä; en muista, milloin olisimme kokanneet mitään kalaan liittyvää Kiehumispisteessä. Noudatin reseptiä muutoin varsin orjallisesti, mutta kurkkurelissistä jätin chilin pois. Currytahnan ostin kaupasta.

Tämä resepti oli helppotajuinen ja yksinkertainen valmistaa. Surautin massan ja jätin sen ohjeen mukaan karkeammaksi. Nautimme apukokin kanssa mehevistä, todella maukkaista kalapihveistä kurkkurelissin, kevätsipulin ja korianterin kera. Kätevänä emäntänä höyrytin lisäkkeeksi vielä riisiä, kun ateria oli päivän ainoamme.

Söpökin siitä tuli, kuten alla olevasta kuvasta näette! Tässä vielä resepti.

Thaimaalaiset kalapihvit

500 g vaalean kalan fileetä (esim. turska tai hauki)

1 rkl currytahnaa (valmista tai omatekoista, ks. ohje alla)

1 rkl raastettua inkivääriä

2 rkl tuoretta korianteria

puolikkaan limetin mehu

2 rkl kalakastiketta

1 chili, siemenet ja kannat poistettuna

1 kanamuna

0,5 tl suolaa

50 g vihreitä papuja pilkottuna

rypsiöljyä paistamiseen

 

Kuutio kala. Pane monitoimikoneeseen kaikki ainekset papuja ja rypsiöljyä lukuun ottamatta. Surauta seos, mutta älä puuroksi asti. Sekoita pavut massan joukkoon. Muotoile massasta pieniä pihvejä. Kuumenna öljy pannulla ja paista pihvit pienissä erissä, noin kolme minuuttia per puoli. Tarjoile kurkkurelissin kanssa.

 

Kurkkurelissi

1 keskikokoinen kurkku

3 rkl riisiviinietikkaa

4 rkl sokeria

1 dl vettä

1 rkl inkivääriä hienonnettuna

2 salottisipulia ohueksi viipaloituna

1 kevätsipuli pilkottuna

1 chili pilkottuna

muutama oksa tuoretta korianteria

 

Poista kurkusta siemenet ja pilko malto. Kiehauta kattilassa riisiviinietikka, sokeri ja vesi. Kaada jäähtytny liemi kurkkujen päälle. Koristele pilkotulla kevätsipulilla, chilillä ja korianterilla.

 

Punainen currytahna

1 iso punainen liotettu ja siemenetön kuiva chilipaprika

1 rkl suolaa

1 rkl viipaloitua galangaljuurta

1 viipaloitu sitruunaruoho

puolikkaan limetin kuori

1 korianterinjuuri

10 viipaloitua valkosipulin kynttä

1 viipaloitu salottisipuli

0,5 rkl valkopippuria morttelissa jauhettuna

1 rkl raputahnaa

 

Jauha morttelissa chili ja suola, lisää galangal, sitruunaruoho, limetin kuori, korianterin juuri, valkosipuli ja sipuli. Jauha seos hienoksi tahnaksi. Lisää lopuksi valkopippuri ja raputahna.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Testiateria: vasemmalla kotona tehty, oikealla kirjan kuva.

 

Fiilikset?

Tämä opus on paljon muutakin kuin vain keittokirja. Se on kuin pieni ruokamatka maailman ympäri. Takalan varsin suorasukaista, mutta kerronnallisesti hyvin toimivaa tekstiä on mukava lukea ja Tommi Anttosen eläväiset kuvat kuljettavat maasta ja tunnelmasta toiseen. Selkeät, helppotajuiset reseptit tulevat vähän kuin bonuksena. Kirjaa lukiessa tulee yhtä aikaa nälkä ja matkakuume!

 

Mikko Takala, Sami Rekola ja Tommi Anttonen: Street food, readme.fi 2015

 

Sami, kiitokset kirjasta!

 

P.S Kolmikon materiaalia on tarjolla myös Kauppalehden varsin tuoreilla ruokasivuilla:

http://makujenmaailma.kauppalehti.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti