torstai 10. joulukuuta 2015

Lihaa, savua ja liekkejä!

Pääsin muutama viikko sitten aitiopaikalle seuraamaan, kun kolme kovaa ammattilaista järjestivät koulutustilaisuuden HKScanin koekeittiöllä Vantaalla. Päivän teema kietoutui vahvasti Mibrasa -puuhiiliuunin ympärille. Lihaa, grillaamista ja kastikkeita.

Katuruokabuumi ja grillaaminen eivät ota laantuakseen. Ruoan ympärille on syntynyt festivaaleja ja katukuvassa on nähtävillä jos jonkinlaista fillaria, vaunua, kojua ja rekkaa. Monet niistä ovat onneksi kiinnittäneet huomiota myös tarjottavan ruoan laatuun. Maantieteelliset syyt rajoittavat osittain ulkona tapahtuvaa kauppaa, mutta kuluttajan kannalta mainio tilanne on se, että perinteisten nakkikiskojen rinnalle on syntynyt vaihtoehtoja, joissa tuotteita on saatavilla myös ihan valoisaan aikaan.

Myös ravintolat ovat menossa mukana. Ammattikäyttöön tarkoitettu, argentiinalaisilla lehtipuuhiilillä lämpenevä Mibrasa toimii niin grillinä, uunina kuin savustimenakin. Suljettu puuhiiliuuni ja elävä tuli antavat tuotteille aivan oman, uniikin aromin.

_MG_2210
Puuhiiliuunissa paistettua leipää.

Koulutuksen osalta hynttyyt yhteen olivat lyöneet Dieta Oy, HKScan Pro ja Unilever Food Solutions. Vesa Saaristo,(Dieta) Risto Mikkola (HKScan) ja Sami Rekola (Unilever Food Solutions) laittoivat hihat heilumaan ja lopputuloksia voittekin ihailla alla olevissa kuvissa. Herrojen toimenkuvaan kuuluu todistettavasti siis muutakin kuin toimistossa istuminen ja tulevaisuuden visiointi ja fiilistely.

_MG_2266
Ruoan moniottelija Risto Mikkola, HKScan Pro ja kuuliaiset oppilaat.

_MG_2297
Näin se rullataan…

_MG_2209H
… ja tässä se on kypsänä. Mikkolan trendikäs porchetta. Sikahyvää rypsipossua!

_MG_2300_MG_2222
Mibrasan kummisetä, Vesa Saaristo, Dieta Oy / Grillattuja kasviksia.

_MG_2313_MG_2341
Paahdettua purjoa ja ravunpyrstöjä.

_MG_2318
Paahdetuista purjoista murennettua purjotuhkaa.

_MG_2224
Paahdettua paprikaa.

_MG_2257
Suussa sulava Entrecôte.

_MG_2258
Broilerin koipireisi ja sopivat liekit. Huomaa savu!

_MG_2352_MG_2357
Taustalla paella, etualalla kampasimpukoita ja ravunpyrstöjä. / Ulkofilee makurasvalla.

_MG_2339
“Mibrasa Burger”

_MG_2299_MG_2346
Kastikevelho Sami Rekola, Unilever Food Solutions. / Entecôten kaveriksi puuhiiliuunissa paahdetuista vihanneksista syntyi raikas escalivada.

_MG_2294
Knorr Professional-tuotesarjaa.

_MG_2296
Mibrasa-uunissa paistettua leipää krutonkeina. Puuhiiliuunissa leipään tarttuu mukava savun aromi.

_MG_2334
Valkosipuli paahdettiin puuhiiliuunissa ja soseutettiin chorizo-keiton joukkoon.

_MG_2361_MG_2219
Kuumaa meininkiä kastikekoulussa! / Argentiinalaisessa lehtipuuhiilessä on kokoa ja näköä. Se palaa pitkään.

_MG_2363_MG_2374
Yllätysjälkkäri;
Crema Catalana, suklaamoussea ja churroja.

Olen lyhyellä aikavälillä päässyt mukaan muutamaankin koulutustapahtumaan, joista kankeus ja jäykkyys on ollut kaukana. Tälläkin kerralla iltapäivän tunteihin oli sisällytetty paljon asiaa, mutta myös mukavaa puuhastelua, herkuttelua ja yhdessäoloa. Uskon, että osallistujille jäi erittäin elävästi mieleen se, mille puuhiiliuunissa grillattu raaka-aine maistuu ja miten annoksiin sovitetut lisäkkeet ja kastikkeet toimivat yhdessä.

Mibrasa -puuhiiliuuni löytyy muuten myös valokuvaaja Sami Revon ainutlaatuisesta Cowbell- ruokarekasta. Siitä tunnelmia täällä, täällä ja vielä täälläkin!

Ja täällä vielä Risto Mikkolan fiiliksiä Mibrasa- puuhiiliuunista Ristoretki-blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti