keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Pataleipä

Kaikkihan tämän ovat jo testanneet, paitsi Kiehumispiste. No, korjasin tilanteen kerralla ja tein leipää oikein olan takaa, ihan kahtena peräkkäisenä päivänä! Näissä kuvissa olevaan leipään laitoin hiukan enemmän jauhoja, kuin perusohjeessa neuvotaan. Ai miksikö? No, ihan testin vuoksi. Molemmat onnistuivat hyvin.

IMG_3593

Pataleivän perusohje:

(1 kpl)

 

½ tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

7 dl jauhoja

3 ½ dl vettä

 

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lämmitä vesi 42 asteeseen ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita nopeasti, älä vaivaa. Peitä taikinakulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12-24 tunniksi.

 

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle alustalle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä ja anna sen kohota vielä puoli tuntia-tunti.

 

Laita kannellinen 2 litran pata kylmään uuniin ja säädä lämpötilaksi 225 astetta. Kun leipä on kohonnut, ota pata uunista. Nosta leipä kuumaan pataan ja paista kannen alla 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 20-25 minuuttia, tai kunnes kuori on saanut kauniin värin.

 

Ota pata uunista ja kumoa leipä padasta. Anna leivän jäähtyä, niin se on helpompi leikata.  Älä peitä liinalla, jotta pinta säilyy rapsakkana.

 

IMG_3603

Kiehumispisteessä ei olla kovia leivänsyöjiä, mutta ensimmäinen pataleipä hävisi kitoihimme alta aikayksikön. Samoin veikkaan käyvän tälle toisellekin. Leivän makumaailmaa voi muunnella loputtomiin käyttämällä erilaisia jauhoja, siemeniä, pähkinöitä ja yrttejä. Kuvan leivässä raaka-aineina olivat täysjyväohra, vehnä ja siemeniä sisältävät puurohiutaleet.

IMG_3611IMG_3625

Molemmista leivistäni tuli rakenteeltaan melko tiiviitä eri jauhomääristä huolimatta. Maku oli silti mainio. Jos maltan, annan seuraavan leivän tekeytyä huoneenlämmössä pidempään, nämä ensimmäiset olivat vain tuon minimin, 12 tuntia.

Viikonloppuna ajattelin tehdä blinejä. Ne ovat trendikkäitä ihan joka vuosi; eikö niin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti