lauantai 27. helmikuuta 2016

Pullantuoksuinen päivä; Presso Paakari 2016-kisa

Pääsin viettämään pullantuoksuisen päivän Helsingin Salmisaaressa, kun Presso-kahvilaketju kutsui minut seuraamaan ensimmäistä kertaa järjestettävää pullakisaa. Kisan tarkoituksena oli löytää kahvilaketjuun uusia herkullisia makuyhdistelmiä ja päästää myös henkilökunta osalliseksi niiden suunnitteluun.

Kilpailu herättikin ketjussa paljon kiinnostusta. Yli 30:n kisaan lähetetyn reseptin joukosta loppukilpailuvaiheeseen Lantmännen-Unibaken koekeittiölle oli karsittu kahdeksan osallistujaa.

_2170056_2170012_2170017_2170019

Jokainen kilpailija valmisti kisassa 10 pullaa oman reseptinsä mukaan. Huumaava pullatuoksu täytti keittiön. Esivalmisteluja tehtiin rauhallisin mielin ja rennoin ottein. Pieni kisajännitys purettiin hyvällä tunnelmalla ja puheensorinalla.

_2170015_2170060_2170035_2170055

Pressoja on Suomessa 37. Ne sijaitsevat usein kauppakeskusten ja Prismojen yhteydessä. Normaali arki taitaa  olla melkoista sutinaa, sillä kahviloissa paistetaan vuosittain yli miljoona pullatuotetta ja tarjoillaan 2 miljoonaa kuppia kahvia. Kahvin kulutuksessa me suomalaiset olemme olleet huipulla jo pitkään, mutta taidamme siis olla myös pullakansaa!

_2170013_2170057_2170023_2170054

Kilpailijoiden taitoja arvioi ja pullat paremmuusjärjestykseen laittoivat Presson ketjupäällikkö Janne Kulovuori , kehityspäällikkö Jussi Ulanen SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksesta, Lantmännen-Unibaken avainasiakaspäällikkö Piia Töllinen sekä Pullahiiren leivontanurkka -blogin Taru Vihavainen.

Kateeksi ei käynyt tuomariston urakkaa! Kaikki pullat näyttivät todella syötäviltä ja herkullisilta, joten päätöksen tekeminen ei varmasti olisi helppoa. Järjestys oli kuitenkin löydyttävä ja se saatiin aikaiseksi arvioimalla pullien makua, tarinaa, ulkonäköä ja innovatiivisuutta. Ison menekin vuoksi tärkeää oli myös se, että tuotetta on mahdollisuus valmistaa suuria eriä kerrallaan ja että ne ovat helposti kaupallistettavia.

_2170046_2170045

Tuomariston työskennellessä me vieraat saimme osallistua pieneen pullakouluun. Lantmännen-Unibaken keittiömestari Marko Hirvonen ja markkinointikoordinaattori Jenni Karhunen jakoivat muutaman kätevän vinkin kotileipurille.

P2170080P2170091

Se, että Kiehumispisteen emäntä on itse kädet taikinassa, oli ikuistamisen arvoinen hetki. Alapuolella on kuvia myös tuotoksistani. Nuo vaaleanpunaisessa paperissa olevat kierteet olivat muuten maukkaita. Sipaisin taikinalevylle hiukan maustamatonta tuorejuustoa ja sitruunatahnaa. Joku olisi toki saattanut vielä koristella kierteet ennen paistamista….

Kotiin viemisiksi oli muutakin kuin lämpimäisiä. Opin letittämään pullapitkon neljällä säikeellä! Muistisääntö osoittautui sen verran näppäräksi, että saatan osata letittämisen seuraavallakin kerralla. Miten riemukas hetki!

P2170098P2170100P2170106P21701152016-02-17 16.05.10

Riemukkaita ja maukkaita hetkiä päivään toivat myös nämä persoonalliset finaalipullat. Ne kaikki pääsevät mukaan Presson valikoimiin, mutta kilpailussa kun ollaan, palkintosijoja oli vain kolme.

Ykkössijan nappasi Miia Mäkinen Seinäjoelta. Voittajapulla oli makumaailmaltaan hyvin suomalainen, mutta sen eri tekstuurit ja ulkonäkö veivät tuomariston ajatukset aina Amerikkaan asti. Tuorejuusto-mustikkakierteen ideana oli yhdistää perinteisiä kahvipöydän makuja, pullan pehmeyttä, mustikan raikkautta ja kauramurun rapeutta.

Kisan ykkönen, mustikka-tuorejuustokierre eturivissä keskellä, toiseksi sijoittunut päärynä-vaniljapulla ikkunarivissä keskellä ja kolmonen, vaniljaboston, taustalla.

P2170129

Ensimmäistä kertaa järjestetyssä Paakari-kisassa haluttiin tuoda esiin henkilökunnan osaamista ja luovuutta, sekä kehittää osallistujien ammattitaitoa. Tässä finaalissa oli jo monta hyvää esimerkkiä siitä, miten samaa pulla-aihioita tai taikinaa voidaan käyttää monipuolisesti. Ja niin, että henkilökunta saa antaa kehitystyöhön oman panoksensa. Se on hyvä suunta.

P2170140

Voittajakolmikon on helppo hymyillä! Presso Paakari 2016 Miia Mäkinen Seinäjoelta. Toinen Emilia Koskiniemi Tampereelta ja kolmas Henna Siippainen Kuopiosta. Onnea!

Kisatunnelmissa mukana myös:

Beach House Kitchen

Pulla-Akka leipoo

Oma Koti Valkoinen´

Virallinen kisatiedote

*** Yhteistyössä Presso-kahvilat***

3 kommenttia:

  1. Ihana pullantuoksuinen postaus! Voinko käyttää tuota kuvaa, jossa minä pyörittelen pitkoa taustalla? Mainitsen tietty sinut kuvaajana. Minäkin kävin lisäämässä muut mukana olleet blogit, kiireessä unohtuivat ...; ) Jännä vaikka söi itsensä melkoiseen pullaähkyyn niin kylläpä maistuisi taas tuore pulla. Taitaa olla meillä suomalaisilla geeneissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pulla maistuu aina :) Oli kyllä mukava päivä Paakarien kanssa! Mulla on muutama muukin kuva samasta tilanteesta, jossa oot mukana. Voin laittaa se sulle kohta meilillä.

      Poista